![]() |
Cytat:
|
No ja cię bardzo prącię. :sciana:
Widać, że jeździsz bmw :rotfl: |
IMO głupotą jest oszczędzanie na kosztach kosztem kosztownego silnika i jego żywotnie żywotnych komponentów, szczególnie że w małych klekotach mało oleju wchodzi.
Dlatego Olki klekot został przeprogramowany by informować o wymianach oleju tradycyjnie, co 10 tysięcy kilometrów, pomimo holcbagenowej normy 507.00 czy jak jej tam. Tym bardziej że wyposażony jest w okryty niesławną niesławą motorek o kodzie BXE, w którym pomysłowi Niemcy z niemieckiej Niemcowni korbowody chyba z papieru zrobili. |
Cytat:
Cytat:
|
Jaki konkretnie pełen syntetyk masz na myśli?
|
W swiecie moto olejowym jest pewna sciema co poniektozy producenci tacy jak castrol oraz pare innych produkuja olej a'la syntetyczny baza jest mineralna a markowany jest jako syntetyk a za wiele z nim nie ma wspolnego tylko tyle ze ma 0w30 w napisie i ze jest syntetyczny , na razie mobil jest w pelni syntetyczny z bardziej znanych ja kupywalem Fuchs , Mannol i Carlube ,Mobil itd. najczystrze silniki byly po fuchs i mobilu niestety tutaj jakosc idzie z cena , z olejami teraz jest loteria bo nie kazdy 0w30 syntetyk jest produkowany na bazie syntetycznej i nie moze zostac uzyty jako longlife ;)
|
To nie do końca tak. To nie ściema, ale zbyt liberalne przepisy normatywne. Najprościej znaleźć zdjęcie opakowania (albo MSDS) dla tej samej wersji oleju ale na rynek niemiecki. Ichnie przepisy nie pozwalają (inaczej niż wszędzie indziej) na oznaczanie hydrocrackowanych minerałów jako syntetyki. AFAIK wszystkie Mobile niestety też są tylko HC.
Prawdziwy syntetyk to w obecnych czasach niezwykle rzadki widok. http://www.sortoil.com/produkty/ http://www.ravenol.pl/37-oleje-silnikowe Amsoil, seria Signature, linkiem nie rzucę. :mruga: |
Ups, to mój valvoline też jest oszukany?
|
Cytat:
W osobówkach natomiast trzymam się - tak jak jujek - 10 kkm bez względu na to, co widzę pod korkiem. Owszem, nie jestem absolutnie pedantyczny i zdarza mi się przeciągnąć do 11, nawet 12 kkm, ale to max. Mój znajomy robi tak samo, mówiąc, że lepiej wymienić częściej, a na gorszej jakości niż rzadziej na markowy. Cóż, a jeszcze lepiej jest zawsze lać markowy :D Staram się kupować więcej jak tylko w mojej hurtowni mają jakąś promocję na lepsze oleje, ostatnio kupiłem tak dwie czwórki (zapomniałem jakiego, ale markowy i ponoć nawet rozlewany w Szwecji, a nie z beczek w Polsce) za bodajże 55 zł/szt (mogę się mylić co do ceny, ale w każdym razie taniej, niż w sklepach motoryzacyjnych kosztuje najtańszy olej GM). |
Ilość załączników: 1
leśne zboku drogi :P
--edit-- przejechane mamy "już" jakieś 2k km - auto spisuje się dobrze, coś tam wyskoczyło, ale to na szczęście pierdoły, silnik zdrowy jak cholera, ogólnie jesteśmy ciągle zadowoleni :) na wyprawy z psiakami się nadaje |
Mówiłem, że po parkach będzie jeździł... :sciana:
|
ależ wandal k***a
|
:bicz:
|
A psy poleciały obszczać drzewa i walnąć kupkę na ścieżce k***a
|
Moi drodzy, ja rozumiem, że dzieci, zapytane, mogą podawać jako miejsce pochodzenia mleka fabrykę. Jednak Ed? Mieszkający tam, gdzie mieszka? Grzeniu? Robiący to, co robi? Zetoxa? Pamiętający nieprzebyte puszcze za Mieszka I? Misiozol? Człowiek światły i bywały w świecie, a przynajmniej w Europie? Łobuzy! To jest las nie park :P
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:49. |