![]() |
Mam tak jak napisałem wszystko :D
Pisz mi na gg co ile i do czego potrzebujesz , Dla starych forumowiczów za free bez mojej prowizji :D |
Ilość załączników: 1
Okazuje się, że aktualnie nic nie potrzebuję.
Właśnie wróciłem z przeglądu. Załącznik 55944 Spokój na 2 lata. :fiu: Ale na pewno się zgłoszę, bo w przyszłym roku chcę wymienić tarcze hamulcowe. |
Spoko polecam się na przyszłość.
|
Cytat:
|
|
Najpierw musze miec autko (szukam bo do pracy daleko;) zeby felgi zakladac:)
|
Hej co tam dolewacie do diesla? jak się miało benzynę , to lałem denaturat :help:
|
Zima - TYLKO depresatory i to przed mrozami bo jak już parafina wylazła to pozostaje grzanie zbiornika, przewodów, pompy do temperatury pow.+5st.Celsjusza.
Nie wolno dolewać denaturatu do nowoczesnych silników taka dolewka może uszkodzić np pompowtryskiwacze a to oznacza koszty:> |
Do swojego rechota możesz nawet dolać benzyny - tak 3-5%, nie wiecej.
Na parafinę poskutkuje, a na wodę najlepiej wymienić filtr paliwa przed zimą. |
depresatory ??? czy to może takie coś w małej buteleczce do kupienia w CPN ? Spotkałem się ze stwierdzeniem że takie coś z CPN się nie nadaje :nie: ponoć lepiej jest dodawać benzynę :hmm: mi naprawa pompowtryskiwaczy nie grozi :nie: bo u mnie jest gaźnik :>
|
Tak jeżel wlane jest po :ysz:
Przecież masz chyba -1,9SDI????????????????????? pompę wtryskową rozdzielaczowa, sterowana elektronicznie, Bosch- wtryskiwacze cylindrów nr 1, 2 i 4 / Bosch 0432 193 733 (0986 430 434) - wtryskiwacz cylindra nr 3 / Bosch 0432 193 734 Dobra ropa i to wystarczy:) Tylko Disel Gold z StatOil:)i nic nigdy innego |
Castrol TDA.
|
Disel Gold ??? pierwsze słyszę :sciana: nie ma jak opałów ka od znajomego gospodarza :taktak: jest tania i daje niezłego kopa :spoko:
|
Pytanie, czy na stacjach już mają ropę zimową, czy tylko przejściówkę - a mówią, że zimowa?
PS A czemu ten sdi ma inny wtryskiwacz nr 3? :hmm: |
Tankowałem w Piątek nic nie pisało na dystrybutorze , cena też chyba była ta sama .
|
Przejściówkę to chyba mają jak doleją zimowej do letniej...
Ja ostatnio nalałem jakiegoś strasznego szuwaksu, obawiam się, że to nie letnia a lewa ropa. Na Orlenie... :sciana: |
Cytat:
|
Przejściówka jest normalnie do -5 chyba, taka jest z rafinerii.
Jak przyjdzie dobry mróz, to depresatory niewiele dają. Najlepiej wystawić w słoiku na mrozie, wtedy dobrze widać, co jest w baku. |
:)
Cytat:
|
Zobaczymy co przyniesie ta zima :sciana: mój pierwszy diesel , więc zobaczę jak będzie się sprawował.W tamtym roku u brata w trójce to były tylko kłopoty z przymarzaniem drzwi , innych kłopotów nie było.Jak nie będzie dużo śniegu to dam radę :D tamtej zimy nie raz łopata pomogła nam dojechać do pracy :sciana:
|
Przyjechali kupcy na przekładańca :D i pojechali solo do domu ^^
Szkoda, że nie napisałem, że to nie nowy tylko używany samochód :D |
Orlen to zło, po tych wszystkich opiniach które o nich czytałem chyba nigdy tam nie zatankuje :D
|
|
to mini bałwanek!
|
Cytat:
|
Właśnie - dlaczemuż?
|
Cytat:
proste?:> P.S. i na dodatek dziadostwo:taktak: |
w moim otoczeniu orlen tez ma negatywne opinie, ale zeby jakies konkrety uslyszec to raczej sie nie doprosisz. Nie podoba sie i juz ;p
|
Ano, paliwa z Lotosu są po prostu lepsze.
Zwłaszcza ON - powie ci to każdy kierowca TIRa. A Orlen jest u nas praktycznie monopolistą i to on ustala te wysokie ceny na rynku paliw. Stąd brak sympatii do tej firmy. |
Może to mało ważne, ale... zatankowałem ON w Orlenie - kopcił jak cholera. Zatankowałem ON w Lotosie - czysto.
|
|
No to chyba nadszedł czas na założenie zimówek :szczerb:
Wczoraj na letnich był hardcore :D :D :D |
Ja moje założyłem we wrześniu :)... 2009 roku :szczerb:
a może wciąż jeżdże na letnich ??? sam nie wiem :w00t: tak czy inaczej jak ktoś robi małe przebiegi i nie ma 200KM to polecam. GoodYear 4Seasons. |
AFAIK 4seasons to opony tzw. całoroczne. :idea:
|
dokładnie tak :) i tylko dlatego ich nie zmieniam :D
właściwie to są bardziej zimowe niż letnie, ale w lecie o dziwo dają rade. W CC700 miałem całoroczne navigatory i jak sie mocniej dodało gazu na suchym to piszczały (miał 30KM!, choć nawet i w to wątpie) , a na mokrym lepiej nie mówić :D Te są dużo lepsze, następne też takie kce :) |
Zdajesz sobie oczywiście sprawę, że całoroczne są czymś w rodzaju kompromisu?
W zimie lepsze od letnich, gorsze od zimowych. Latem lepsze od zimowych, gorsze od letnich. :kreci_gl: |
Vector 4S to taki troche mniej kompromis (choć na pewno kompromis, do ostrej jazdy w lecie sie nie nadają!).
Co roku są testowane razem z typowymi zimówkami i co roku wypadaja tak mniej więcej troche wyżej niż w połowie stawki. Nie to samo co UltraGrip, ale lepsze niż nie jedna zimówka :) Tu testy na ten rok: http://www.opony.com.pl/artykul/test...5-r15/?id=1016 Nie ma innej takiej całorocznej, ale ich wadą jest cena. Z własnych doświadczeń - nie mam sie do czego przyczepić. Po ostatnich opadach nawet ABS nie chciał mi sie włączyć za bardzo, a w lecie jest OK (mam 112 kucy). To ich drugi sezon. Sporo kosztowały, ale nie żałuje. PS. Żebym nie zapeszył bo za oknem sypie jak cholera...:ysz: |
Cena nie do przejścia. :sciana:
|
Na szczęscie mam tylko 185/60/R14, bo faktycznie byłoby krucho ||
Wciąż mi wyszło taniej, niż przy dwóch kompletach, choć rok temu były jeszcze droższe. Do samochodu dodane były stare opony "Kama", na którym nie dało sie jeździć ani w zimie ani w lecie :D No i mam tylko jeden zestaw felg, więc sporo mi w kieszeni zostało. Dziś było bardziej ślisko. ABS się włączył. Dwa razy :w00t:. Tacie na Ultragripach 7+ włacza sie częściej. WTF :hmm: Po drodze wypychałem trzy samochody, ale Rover niczym Land Rover przejechał przez wszystkie zaspy. Następne też takie kupie, jak mnie cena nie zabije :taktak:. |
w zabytku (czyli swistaku) jezdze caly rok na zimowkach
zero problemow :) |
W moim lotusie (Tico) mam Debice D124 bo nie spiesze sie ze zmiana na zimowe i po zasypanym slasku jezdzi sie fajnie. Jeszcze nie mailem problemu zeby skads wyjechac.
|
na ja po ostatnich opadach na letnich i z zestawem ratunkowym łopata + kolega ledwo co po mieście jeździłem ... :D
Teraz mam zimki używki 12 letnie pneumant;y z tyłu z bieżnikiem jeszcze jakies 7 mm i Dunlop SP winter cos tam z 6 mm z przodu .. i dają radę, vectra jak czołg śmiga :szczerb: |
12 letnie opony? :D
To one nie są jeszcze twarde jak kamień? :D |
Pewnie nie są już twarde, bo całkiem popękały. :szczerb:
|
No właśnie nie .. miękkie są i nie popękane ... aż sam się zdziwiłem :D
|
Na mrozy to przydało by się takie coś: http://www.skylark.pl/Oferta-Mini-We...tazem-60k.html :taktak:
|
Kiedyś szwagier miał Webasto w małej ciężarówce Mercedesa, piękne to było, włączał z domu pilotem! zanim się wyszykował, to kabina ciepła, silnik też, coś wspaniałego. :spoko:
Jak musiał w trasie się przespać, to wiadomo... :) |
Tylko cena montazu (4000) spora. Jak ktos mial w "standardzie" to wypas:)
|
Znowu zamontowałem pleksi pod rejestrację w samochodzie przez to cieplej nie będzie-bo zasłania tylko dół chłodnicy-ale przynajmniej nie będzie mi lazł tam śnieg jak jadę po lesie :nie: a śniegu tam było tyle że można by ulepić małego bałwana :D głupio jest pomyślana ta atrapa w golfie.
|
>DejaVu
czego się spodziewałeś? w rajchu tam nie maja tyle śniegu co my. inżynierowie chyba też nie przewidzieli że będziesz po lesie tym jeździł. :P |
Bajki opowiadasz :D w Niemczech nigdy nie byłem ale one leżą też w Europie a nie Afryce -więc klimat jest podobny :> u mnie na golfie pisze Jeep więc chyba jest to samochód terenowy :taktak: jak jadę to kręcą się 4koła :fiu:
|
Cytat:
|
ooooooo! Niemcy produkują płytki :hmm: nie pisało tam na nich czasem Made In China :rotfl:
|
płytki to nie wiem, alu fuga dojcz. sypła się ładnie ;-)
|
Cytat:
|
w niemczech klimat jest duzo lagodniejszy niz u nas
to nie zart - sa blizej oceanu - geografii ni oszukasz w kazdym razie ja sie na razie ciesze, ze oba auta sprawuja sie super na tych mrozach a sporo kolegow po tygodniowym staniu (szkolenia wyjazdowe) mialo rozne problemy (od owarcia drzwi, przez zamarzniete hamulce po padniete aku) |
Ja też nie narzekam - chociaż padł mi akumulator :> drzwi mi nie zamarzają ,rano nie działa spryskiwacz szyby,po rozgrzaniu się silnika jednak odmarza i pryska.Przydało by się jednak takie webasto lub grzałka na 220 jak w Norwegii.
|
Rover niby brytyjski, ale niezależnie od temperatury silnik nagrzewa się na postoju ok 5 minut (bez zasłaniania niczego itd). Dla mnie super sprawa, bo robię krótkie dość odcinki. Prawie jak webasto :szczerb:.
Z kolei diesle rovera mają dokładnie na odwrót i ciężko je zagrzać. |
Wszystkie nowe diesle słabo grzeją -czasami są dodatkowe elektryczne grzejniczki ala farelka:) do wspomożenia:)
|
I te ''farelki'' to też nic nie dają :> kiedyś miałem taką w fiacie125p -nie grzała mi tylna szyba więc takie coś zamontowałem-szyba odchodziła-ale w samochodzie i tak było zimno.W golfie jest cieplej , i szybciej odchodzi przednia szyba :taktak: A w maluchu to zapalałem znicza i było jak w sałnie :fiu:
|
Chodzi mi o to że w nowych autach np Ford Focus Diesel jest ogrzewanie kombinowane fabrycznie:) nagrzewnica + elektryczna nagrzewnica bo inaczej nie udało by się auta ogrzać:D .
|
Inżynierowie nie przewidzieli, że ktoś będzie rzeźbę w gównie robił. :]
|
widzę - świąteczny nastrój :)
|
Całkiem dobre webasto to farelka 2kW z termostatem wsadzona na pół godziny do auta.
Trzeba mieć tylko gdzie ją podłączyć. Auto od razu sie "odśnieża", szyby "odskrobują" itd ;) W tamtym roku musieliśmy tak 3 samochody ogrzać, bo pokryła je centymetrowa warstwa lodu. Skrobaczka mogła go tylko zarysować, a odmrażacz po nim spływał :wow: Webasto jest dobre, ale drogie. Do tego w niektórych samochodach, np Roverku 75 sprawia niestety bardzo dużo problemów. |
Farelka, ach... :serdusz:
Pod pracą w PL się nią dużego fiata "webastowało". :D |
Dzisiaj córka miała przygodę. W czasie jazdy (przejazd przez tory tramwajowe) wystrzelił Jej napinacz pasów. Spotkaliście się kiedyś z takim kuku?
|
Kto tam jeździ w pasach :>
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Może w golfach nie ma pasiaków:ysz:-już nie pamietam:D
|
Widziałem raz w szpitalu takiego, co jeździł bez pasów, złamań twarzoczaszki miał z 500, ale nadal twierdził, że pasy to zło. :taktak: Prawdziwy twardziel...
|
Cytat:
chyba, że czegoś nie zrozumiałem:ysz: |
pirotechniczny napinacz:)-w czasie wypadku ściąga pas:)
|
pewnie na wybojach się zagubił i strzelił
lub córka zbyt gwałtownie sie szarpneła i też zgłupiał ... |
Pasy to zło :taktak: w razie czego puki się z tego wyplączesz to i po ptakach-a tak zawsze zdążysz wyskoczyć :>
|
I wskoczyć do trumny?
|
Cytat:
|
Raz się dachowałem, i żeby nie pasy, to bym teraz stopami pisał w najlepszym wypadku...
|
Cytat:
|
Z ciekawości - uczestniczyłeś choć raz w życiu w wypadku drogowym, albo chociaż poważniejszej kolizji? :hmm:
|
Ja:) Wymusilem pierwszenstwo:) Moze nie az tak powazna ale sie liczy;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Ja bez pasów to sie dziwnie czuje nawet na postoju.
Pierwsza rzecz jak wsiadam to zapinam pasy. Cieszę sie w sumie że tak jest, bo moge zapomnieć włączyć światła (nie mam niestety kontrolki świateł), ale nigdy nie zapomne założyć pasów. Bez nich mam straszny dyskomfort :D Oczywiście jak mam przejechać 10 metrów to ich nie zapinam, ale czuje ze "coś jest nie tak". Z kolei Tata nigdy nie zapina i siłą go zmusić nie można :( PS. Skandal, bezyna po 5zł, LPG za 2,65!!! Wczoraj za tankowanie gazu zapłaciłem 80zł i to mimo że był po 2,45! A gdzies w Kazahstanie cały bak benzyny kosztuje 2zł. |
Ja bym nawet nie mógł pasów nie zapiąć, bo mi samochód przypomni :) Ale zapinam w każdym, za wyjątkiem jazdy busem - wtedy jeśli są dostępne, zapinam kiedy siedzę w ostatnim rzędzie kiedy nic nie mam przed sobą - w razie jakiejś stłuczki nie lecę pięciuset kilometrów do przodu.
A co do cen benzyny - niech no tylko zniosą wizy z Białorusią, to zacznę tam na co dzień tankować :haha: Choć tak na poważnie, to się nie opłaca, bo do stacji byłoby kilkadziesiąt km dalej, a ponadto przestanie w kolejce kilku godzin sprawia, że cała wyprawa nie ma sensu. Oczywiście nie ma chyba osoby, która i tak jadąc na wschód nie tankuje pod korek zaraz przed wyjazdem z BY czy UA, ale to musi być przy okazji... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
w CK Galicji tylko na pole :spoko:
|
Ja już używam chrzęszczącej formy: na zewnątrz, aby ci z Galicji pojęli, ale winkla nikt Warszawiakom nie odbierze! :nieee:
|
a ja sie zastanawiam jak dziala czujnik w nowej megane
pas nie ma jako tako polaczenia elektrycznego z klamra, nawet jak sie wsadzi pas z fotela pasazera i rozwinie pas kierowcy to sygnalizuje, ze nie zapiete |
http://www.youtube.com/user/grrunf#p/a/u/0/f2DHR-ZVI3M :szczena::ja_chce:
|
dobry patent
|
podoba sie mi :D
ciekawe za ile i kiedy bedzie mozna kupic i czy faktycznie nie ma wad ;) |
Wygląda to interesująco. :spoko:
Ciekawe tylko, czy nie niszczy opony. :hmm: |
nimal jak sprawuje Ci się auto? czy już do niego dokładałeś :>
Czy jeździł ktoś z Was na łańcuchach? nie koniecznie takich jak na tym filmie.;) |
a ja nie powiem czym będę jeździł :nie:
powiem Wam czym jeżdzę od miesiąca: :taktak: Audi A4 B6 1,9 TDI 130KM piękny, czarny sedanik z za***istym wyposażeniem :D jakoś na dniach pokaże wam kilka fotek. |
autko nadal beznakladowo smiga
paliwo tylko leje (mimo mrozow trasa pol na pol z miastem ponizej 6l/100km) zero klopotow w mrozy - stosunkowo wysokie zawieszenie na razie bezproblemowo przebijala sie przez zaspy na parkingu odpalalo tez zawsze od pierwszego zakrecenia, nawet po tygodniowym staniu na mrozie, jak bylo te minus nascie a Ty DejaVu? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:23. |