Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BenQ 1640 / BenQ EW164B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-1640-benq-ew164b-54486/)

slawekj 03.09.2005 10:09

Ilość załączników: 1
Trochę inny temat. :spoko:
Przy sprawdzaniu nośnika CD-DVD warto i Nasz nośnik(i) HDD.
Kontrola dysków twardych pod kątem ich sprawności i zużycia.
http://www.hddlife.com/

:)

memorando 03.09.2005 10:39

Cytat:

Napisany przez djmix
próbowałem nagrać film na płycie dwuwarstwowej pod Nero 6.6.0.16, ale przy przejściu na 2 warstwę nagrywarka stwierdziła że zapis nieudany (próbowała przedtem ze 3 razy kontynuować nagranie) i płytka się wywaliła :buu: . Czy ktoś już nagrywał dwuwarstwówkach? Może jakieś specjalne ustawienia?
Widać tu wyraźnie że nie mogła kontynuować z jakiegoś powodu nagrania na drugiej warstwie.

Film zrippowałem DVDDecrypterem na dysk.
W tle miałem uruchomiony QSuite 2 - Booktype na DVDROM, SolidBurn activated for unknown disc.

Płytka TDK DVD+R Double Layer 2.4x speed. Vendor: RICOHJPN D00 (001).
Nagrywarka to BenQ 1640 Black OEM Bios BSLB.

Pozdrawiam

na lg wypalana verba nieczytal lg lol a plex czyta strasznie wolno nic nieustawiasz palisz normalnie:)

pawelblu 03.09.2005 10:42

Diagnoza jest po prostu powalajaca :)

Poza tym co znaczy 'stan', co znaczy 'sprawnosc' - co dokladnie jest mierzone tym testem. Bo sa to ogolniki rodem z testu Chipa ...

slawekj 03.09.2005 10:57

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Diagnoza jest po prostu powalajaca :)

Poza tym co znaczy 'stan', co znaczy 'sprawnosc' - co dokladnie jest mierzone tym testem. Bo sa to ogolniki rodem z testu Chipa ...

Propozycja jedna z wielu.
Wszystko w temacie:
http://www.hddlife.com/eng/features.html

czechoj 03.09.2005 11:00

Cytat:

Napisany przez kowanski
Witam @czechoj BENQ Club :)

Dzieki za miłe powitanie ale w klubie BenQ jestem już praktycznie od 7 posta niniejszej dyskusji :>. Co prawda nie udziele mi się szalony optymizm wielu dzialających w tym temacie :) ale również co nieco testuje i uczę się swojej nagrywarki i jej upodobań. Mam pewien niedosyt co do ilości przetestowanych nośników bo testerzy ograniczają się jedynie do Verbow i TDK z nielicznymi oczywiście wyjątkami. No ale takie jest zycie...

memorando 03.09.2005 11:08

mam w d testy dysk mi pracuje od 3 dób niewyłaczam prawie kompa i powiem krótko
WD, Segate, Samsung, Ibm hitachi będą mało awaryjne gdy:
1. chłodzimy dysk!!!!!!!!!
2. nieprzekraczamy temperatur 30do 47 stopni
3. najważniejsze!! GDY MAMY NIEUSZKODZONE PAMIĄTKI. (u kumpla dysk miał 62 stopnie wd wymienił pamiątki spadło do 41 stopni:)
4. zasilacz odpowiedni
niewystarczy kupić najdroższego sprzętu wystarczy dobrać komponenty złożyć sprawdzić testami typu prime 95 przez kilka dni i jak niema błędów można być prawie pewnym że dysk niepadnie albo komp wsztystkie benchamrki są optymalizowane i mają plusy minusy dysk ma paść to padnie jak niebędzie się o niego dbać chłodzić defragmentować itp itp:)

pawelblu 03.09.2005 12:06

IMO wiekszosc uszkodzen dysku sa to wady genetyczne, zalezne od serii ktora ma okreslona zywotnosc. Mialem Samsunga ktory padl po kilkunastu godzinach i nie z przyczyn zewnetrznych. Byly dosc dawno temu chyba 30tki IBMa ktore padaly po ok. roku przy uzywaniu 8h dziennie. I naprawde trudno tu bylo mowic o bledach w uzytkowaniu - po prostu bledy genetyczne.

Z czynnikow zewnetrznych natomiast duzy nacisk polozylbym na zasilacz.

ALE TEMAT NIE JEST O DYSKACH TYLKO O BENQ 1640, WIEC PROSZE NA TEMAT !!

memorando 03.09.2005 12:11

Cytat:

Napisany przez pawelblu
IMO wiekszosc uszkodzen dysku sa to wady genetyczne, zalezne od serii ktora ma okreslona zywotnosc. Mialem Samsunga ktory padl po kilkunastu godzinach i nie z przyczyn zewnetrznych. Byly dosc dawno temu chyba 30tki IBMa ktore padaly po ok. roku przy uzywaniu 8h dziennie. I naprawde trudno tu bylo mowic o bledach w uzytkowaniu - po prostu bledy genetyczne.

Z czynnikow zewnetrznych natomiast duzy nacisk polozylbym na zasilacz.

ALE TEMAT NIE JEST O DYSKACH TYLKO O BENQ 1640, WIEC PROSZE NA TEMAT !!

bzdura wszystkie dyski w czasach gdy skrócili czas gwary miały chipset z wadami, tzn w jakiejś fabryce wyszła partia wadliwych, wtedy samsung jako pierwszy zaczął używać chipsetów sterujących z własnych fabryk , a inni producenci systematycznie zwiekszali czas gwary wraz z eleminacją wadliwych chipów, teraz naprawdę dyski o 60 % mniej padają niż kiedyś po prostu jak ktoś jest zły że dysk mu pracuje głośno chce wymienić jak sklep się niezgadza czasem zepsuje albo poczeka aż padnie;P tak samo z nagrywarkami benqa rozbieram dzisiaj jak plexa i obejrzę chipa uważam że siła benqa tkwi w super wyważonej mechanice:)

pawelblu 03.09.2005 13:19

Cytat:

Napisany przez memorando
bzdura wszystkie dyski w czasach gdy skrócili czas gwary miały chipset z wadami, tzn w jakiejś fabryce wyszła partia wadliwych, wtedy samsung jako pierwszy zaczął używać chipsetów sterujących z własnych fabryk , a inni producenci systematycznie zwiekszali czas gwary wraz z eleminacją wadliwych chipów, teraz naprawdę dyski o 60 % mniej padają niż kiedyś po prostu jak ktoś jest zły że dysk mu pracuje głośno chce wymienić jak sklep się niezgadza czasem zepsuje albo poczeka aż padnie;P tak samo z nagrywarkami benqa rozbieram dzisiaj jak plexa i obejrzę chipa uważam że siła benqa tkwi w super wyważonej mechanice:)

Prosze nie kontuowac tego tematu. Kazdy nastepny post o dyskach bede usuwal. Jezeli chcecie - zlozcie odpowiedni temat w dziale OT->sprzet i tam bedziemy kontynuowali rozmowe.

Natomiast argumenty ktore przytoczyles wyzej tylko podtrzymuja moja teze ze usterki wynikaja przede wszystkim z bledow fabrycznych danej serii a duzo, duzo mniej z czynnikow zewnetrznych, wiec nie wiem dlaczego zaczynasz od bzdura.

W kazdym razie po raz ostatni - nie tutaj !!

Crasher 03.09.2005 16:40

Cytat:

Napisany przez doubleube
Co do sterów nVidii.
Ja mam nagrywarke CD-RW LiteOn oraz
DVD-RW Benq 1640 i dziala wszystko na w/w sterach.
Moja mobo to Asus A7n8x 2.0 Deluxe.

Mi sie wydaje, ze na sterach od nvidii nagrywarka chodzi i nagrywa lepiej, ale moze to tylko takie bledne spostrzezenie. Jakich sterownikow uzywasz ?

Pozdrawiam

Crasher 03.09.2005 19:47

Ilość załączników: 1
Verbatim Pastel 8x, palony 4x.
Naped podlaczony byl przez USB do notebooka. Wynik chyba calkiem niezly, jak myslicie? Jitter tylko jakis taki bylejaki w tych Pastelach.

Pozdrawiam

TeamZissou 03.09.2005 21:31

c2

benq 1640 nie zwraca bledow c2, wiec jaki ma sens zamieszczanie zrzutow z nero dvd speed ?

czy ta nagrywarka wogule nadaje sie do testowania jakosci zapisu?

slawekj 03.09.2005 22:09

Cytat:

Napisany przez TeamZissou
benq 1640 nie zwraca bledow c2, wiec jaki ma sens zamieszczanie zrzutow z nero dvd speed ?

czy ta nagrywarka wogule nadaje sie do testowania jakosci zapisu?

Nie zwraca błędów C2 dla płytek CD. Nagrywa je bardzo dobrze.
http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...78&postcount=2
Błędy płytek DVD sprawdza wszystkie. :spoko:

MZiol 03.09.2005 22:28

Cytat:

Napisany przez TeamZissou
benq 1640 nie zwraca bledow c2

sprawa jest prostsza niż myślisz

poprostu niema co zwracać ;)

pozrd :piwo:

sonon 04.09.2005 00:01

Cytat:

Napisany przez slawekj
578&postcount=2[/url]
Błędy płytek DVD sprawdza wszystkie. :spoko:

Nieprawda ||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:59.