Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czym będziesz jeździł? Wypowiedz się. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-bedziesz-jezdzil-wypowiedz-sie-45882/)

sobrus 22.08.2011 07:26

Omega Taty bierze w trasie też ok 10 litrów. Gazu (2.5V6).
Roverka nigdy dokładnie nie zmierzyłem, bo jeżdżę po mieście - ale ok 8l LPG.
Natomiast brata Vectra zbliża się wg komputera do 7,5l Pb95 (3.2V6).

Jaki więc jest sens diesla :hmm:.

nimal 05.09.2011 20:33

tym razem wrzesnia i BMW 330
podzieli sie ktos namiarami na jakiegos godnego polecenia i taniego speca do oceny auta przed zakupem?
oczywiscie moze byc na PW :)

andrzejj9 14.09.2011 17:57

Ma ktoś doświadczenie z kupowaniem nowego samochodu w salonie? Chodzi mi o to, co realnie można utargować, jakie salony mają marże itp.

Marka to Kia, cena około 55 tys., płatność (co może być ważne gotówką).

rosol 14.09.2011 18:28

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1181128)
Ma ktoś doświadczenie z kupowaniem nowego samochodu w salonie? Chodzi mi o to, co realnie można utargować, jakie salony mają marże itp.

Ja wiem tylko, że ceny tych samych aut są różne w różnych salonach, więc czasem warto przejechać się 200km po auto 3-4tys tańsze.

andrzejj9 14.09.2011 18:34

No czytałem swego czasu, że salony poza dużymi miastami potrafią być znacznie tańsze.

A na telefon powiedzą cenę, czy trzeba się stawić?

rosol 14.09.2011 22:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1181144)
No czytałem swego czasu, że salony poza dużymi miastami potrafią być znacznie tańsze.

A na telefon powiedzą cenę, czy trzeba się stawić?

Na pewno warto najpierw zadzwonić i porozmawiać, porównać oferty z kilku salonów i pojechać tam gdzie mają najniższą cenę. Niestety nie wiem jak później wygląda rozmowa o ewentualnych zniżkach. Tak wogóle to niedługo będą przeceny nowych aut z uwagi na to że rok kalendarzowy się kończy, więc na pewno zejdą z ceny.

EDIT: Najlepiej mówić prosto z mostu że w innym salonie jest taniej, i czy mogą zaproponować niższą cenę. Co jak co, ale salon jest prywatną firmą, więc konkurencja na szczęście sprzyja zakupowi auta ;)

Jarson 15.09.2011 00:16

Tak jak pisze Rosol, najważniejsze jest, że zaraz zaczynają się obniżki przed końcem roku. Żeby nie wiem jak się starać, nie zbijemy podczas normalnych negocjacji ceny do tych końcoworocznych - warto więc poczekać, szczególnie, że mamy już wrzesień.

Kupując auto z wyprzedawanego rocznika też można próbować się targować, choć tu już raczej wiele się nie zbije z ceny.

zene_k 15.09.2011 02:22

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1181128)

Andrzej, Ty po prostu zadawaj im tyle pytań i bądź tak marudny, jak na tym forum, to opchną ci każdą brykę za połowę ceny, tak dla świętego spokoju.:mruga::rotfl:
:spoko:

P.S. Kupowałem kilka nowych aut w swoim życiu i wiem, że można dużo zjechać z ceny, kwestia negocjacji, najwięcej udało mi się 12tys. na samochodzie za 79tys, to chyba nie mało?:spoko:

P.S. To marudzenie, to nie był wcale żart, spróbuj, a zobaczysz:spoko:

marynarz 15.09.2011 08:42

I wybadaj cene tutaj http://autosalon24.pl/pl

andrzejj9 15.09.2011 09:37

Wydaje mi się, że dużo zależy od sprzedawcy, nie tylko w sensie jakości obsługi, ale też tego, na co jest skłonny się zgodzić, żeby tylko samochód sprzedać. Ale dobrze mieć jakiś punkt zaczepienia i wiedzieć, czego można się spodziewać.

Te modele pod koniec zeszłego roku i na początku tego przecenione były o około 4 tys. Zastanawiam się, czy jest szansa w ogóle zbliżyć się do tego w takiej codziennej negocjacji.

czary2mary 15.09.2011 10:12

Diler nigdy nie sprzeda nowego samochodu taniej jak kupił-cennik producenta często się zmienia -upustu też udziela producent -negocjacje możesz skończyć jak będą z Tobą grali już w otwarte karty- jak będą przy Tobie dzwonić do centrali żeby utargować cenę -pokarzą Tobie cennik w komputerze i będą płakać jak mało na nim mają ...... i dostaniesz rabat flotowy jak byś kupił do tej pory 15 Kia.

nimal 15.09.2011 11:07

zakup za gotowke jest dla salonu mniej korzystny, bo nie dostaje prowizji od posrednictwa w kredycie lub leasingu, wiec to nie wplynie na obnizke ceny

reszte dobrze powiedzial czary2mary

dodam, ze najlepiej kupowac auto pod koniec roku fiskalnego - np w Mitsubishi jest to koniec marca
wtedy, jezeli salon nie ma wyrobionego limitu rocznego, sa w stanie nawet sprzedac ponizej kosztow wlasnych, byle miec punkt do limitu - nagrody za wyrobienie limitu dla wlascicieli salonu ida w setki tysiecy + wycieczki itp (oczywiscie sprzedawca najczesciej nawet o tym nie wie ;) )
tak samo pod koniec miesiaca - jak brakuje im auta do limitu, to moga puscic po kosztach

jak ja bym zrobil? wyslalbym emailem zapytania do kilku(nastu) dealerow o konkretne auto z konkretnym doposazeniem (na doposazeniu roznice moga isc w tysiace! nie myic z wyposazeniem - wyposazenie jest fabryczne, doposazenie montowane u dealera)
z 2-3 najkozystniejsze obskoczylbym osobiscie

nimal 25.09.2011 00:06

no i sie stalo!
stracilem Suzie, moim autem jest Swistak
ktorego swoja droga przez ostanie poltora roku zdarzylem pokochac :)
wymoana na bume za pol roku najwczesniej :) ah, te emocje :)

nie zadawac pytan co jak i dlaczego
kto byl na zlocie juz wie, kto nie byl to jego wina :)

superrrmario 27.09.2011 11:09

No i się stało.
Przejechałem skrzyżowanie na ciemnożółtym (jasnoróżowym).
Zaliczyłem 300PLN i 6 punktów :(
Smutno mi :'(

rycho 27.09.2011 11:15

Państwo totalitarne...
I tak dalej.
Za komuny nie do pomyslenia.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:41.