![]() |
Omega Taty bierze w trasie też ok 10 litrów. Gazu (2.5V6).
Roverka nigdy dokładnie nie zmierzyłem, bo jeżdżę po mieście - ale ok 8l LPG. Natomiast brata Vectra zbliża się wg komputera do 7,5l Pb95 (3.2V6). Jaki więc jest sens diesla :hmm:. |
tym razem wrzesnia i BMW 330
podzieli sie ktos namiarami na jakiegos godnego polecenia i taniego speca do oceny auta przed zakupem? oczywiscie moze byc na PW :) |
Ma ktoś doświadczenie z kupowaniem nowego samochodu w salonie? Chodzi mi o to, co realnie można utargować, jakie salony mają marże itp.
Marka to Kia, cena około 55 tys., płatność (co może być ważne gotówką). |
Cytat:
|
No czytałem swego czasu, że salony poza dużymi miastami potrafią być znacznie tańsze.
A na telefon powiedzą cenę, czy trzeba się stawić? |
Cytat:
EDIT: Najlepiej mówić prosto z mostu że w innym salonie jest taniej, i czy mogą zaproponować niższą cenę. Co jak co, ale salon jest prywatną firmą, więc konkurencja na szczęście sprzyja zakupowi auta ;) |
Tak jak pisze Rosol, najważniejsze jest, że zaraz zaczynają się obniżki przed końcem roku. Żeby nie wiem jak się starać, nie zbijemy podczas normalnych negocjacji ceny do tych końcoworocznych - warto więc poczekać, szczególnie, że mamy już wrzesień.
Kupując auto z wyprzedawanego rocznika też można próbować się targować, choć tu już raczej wiele się nie zbije z ceny. |
Cytat:
:spoko: P.S. Kupowałem kilka nowych aut w swoim życiu i wiem, że można dużo zjechać z ceny, kwestia negocjacji, najwięcej udało mi się 12tys. na samochodzie za 79tys, to chyba nie mało?:spoko: P.S. To marudzenie, to nie był wcale żart, spróbuj, a zobaczysz:spoko: |
I wybadaj cene tutaj http://autosalon24.pl/pl
|
Wydaje mi się, że dużo zależy od sprzedawcy, nie tylko w sensie jakości obsługi, ale też tego, na co jest skłonny się zgodzić, żeby tylko samochód sprzedać. Ale dobrze mieć jakiś punkt zaczepienia i wiedzieć, czego można się spodziewać.
Te modele pod koniec zeszłego roku i na początku tego przecenione były o około 4 tys. Zastanawiam się, czy jest szansa w ogóle zbliżyć się do tego w takiej codziennej negocjacji. |
Diler nigdy nie sprzeda nowego samochodu taniej jak kupił-cennik producenta często się zmienia -upustu też udziela producent -negocjacje możesz skończyć jak będą z Tobą grali już w otwarte karty- jak będą przy Tobie dzwonić do centrali żeby utargować cenę -pokarzą Tobie cennik w komputerze i będą płakać jak mało na nim mają ...... i dostaniesz rabat flotowy jak byś kupił do tej pory 15 Kia.
|
zakup za gotowke jest dla salonu mniej korzystny, bo nie dostaje prowizji od posrednictwa w kredycie lub leasingu, wiec to nie wplynie na obnizke ceny
reszte dobrze powiedzial czary2mary dodam, ze najlepiej kupowac auto pod koniec roku fiskalnego - np w Mitsubishi jest to koniec marca wtedy, jezeli salon nie ma wyrobionego limitu rocznego, sa w stanie nawet sprzedac ponizej kosztow wlasnych, byle miec punkt do limitu - nagrody za wyrobienie limitu dla wlascicieli salonu ida w setki tysiecy + wycieczki itp (oczywiscie sprzedawca najczesciej nawet o tym nie wie ;) ) tak samo pod koniec miesiaca - jak brakuje im auta do limitu, to moga puscic po kosztach jak ja bym zrobil? wyslalbym emailem zapytania do kilku(nastu) dealerow o konkretne auto z konkretnym doposazeniem (na doposazeniu roznice moga isc w tysiace! nie myic z wyposazeniem - wyposazenie jest fabryczne, doposazenie montowane u dealera) z 2-3 najkozystniejsze obskoczylbym osobiscie |
no i sie stalo!
stracilem Suzie, moim autem jest Swistak ktorego swoja droga przez ostanie poltora roku zdarzylem pokochac :) wymoana na bume za pol roku najwczesniej :) ah, te emocje :) nie zadawac pytan co jak i dlaczego kto byl na zlocie juz wie, kto nie byl to jego wina :) |
No i się stało.
Przejechałem skrzyżowanie na ciemnożółtym (jasnoróżowym). Zaliczyłem 300PLN i 6 punktów :( Smutno mi :'( |
Państwo totalitarne...
I tak dalej. Za komuny nie do pomyslenia. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:41. |