![]() |
|
Właśnie miałem napisać - to nie jest zajęcie, tylko kradzież. Takie rzeczy zgłasza się w odpowiednie miejsce, a jeśli jest możliwość stara odzyskać swoją własność.
Z pozytywniejszych spraw. Sporo tego typu panoram już widziałem, ale ta jest rewelacyjna :) http://plados.dyndns.org/mariacki/wirtualna_wycieczka/ |
Cytat:
to, ze nie masz licznika nie zwalnia od przestrzegania ograniczen :D jesli maja faktycznie, ze jechal 46kmh, a on jest latwo rozpoznawalny na fotcce to w sadzie przegrywa od reki |
Cytat:
|
Kogoro, ciekawy jestem czy kiedyś obiecałeś niewieście ożenek,
bo znowu przypominam co twierdził Zbigniew Z.: Cytat:
Sąd wyrazi opinię co do ratio legis i innych funkcji ustawy, w tym kontekście zbada co zrobił rowerzysta i ewentualnie go ukarze, być może stosując inną kwalifikację (zapewne "stwarzania zagrożenia") a zapis fotoradaru będzie materiałem dowodowym. Oczywiście niekoniecznie będzie to Sąd Rejonowy w Cipcinowie. |
Cytat:
|
Cytat:
tego, ze masz przestrzegac ograniczen drogi? no prosze cie... sad bedzie malo interesowac, ze nie mial swiadomosci, ze rowerzysty sie nie kara etc... kazdy znak na drodze ma byc przestrzegany przez kierujacego rowerem, nawet ograniczenie predkosci, a ze nie ma licznika to nie powinno nikogo interesowac. mam nadzieje, ze w sadzie dostanie kare taka sama jak kierowca samochodu |
Jeszcze powinni sprawdzić czy miał oświetlenie. Nagminnie jeżdżą święte krowy bez świateł, nawet po zmroku.
A jeszcze gorsza rzecz się pojawia - dzieci na skuterach... |
Cytat:
no i przede wszystkim egzekwować prawo drogowe wobec rowerzystów wyskoczy ci taki kutacz z pół mroku i pozamiatane a w sadzie ty będziesz ten zły albo rowerzysta wqrwiacz-leń ,kulasz sie za takim do świateł a on na czerwonym pitu pitu na pasy dla pieszych a za skrzyżowaniem dalej prosto i za chwile dobijasz do niego i tak aż do kolejnych świateł... |
Cytat:
rower napędzam siłą mięśni, nie mam silnika, wydaje mi się, że to inna kategoria, w takim razie kolarze nagminnie łamią przepisy, bo u nich 50km/h to średnia! |
A czy w samochodzie masz obowiązek wożenie centymetra? A połowa przepisów związana z parkowaniem oparta jest na odległościach.
Mieć licznika nikt ci nie każe, ale przestrzegać przepisów musisz tak, jak każdy inny uczestnik ruchu. @ Deckard - akurat oświetlenie rower mieć musi. |
Cytat:
ostatnio bylo halo w krakowie, ze sie czepiaja rowerzystow przejezdzajacych przez...przejscia dla pieszych...przeciez oni nic zlego nie robia... tylko lamia przepisy, swiadomie... |
Cytat:
Cytat:
|
demek
Ty się nie zajmuj łamaniem przepisów, a ustaleniem czy wyrządzasz szkodę. Wbrew pozorom normalny sąd również tak myśli (poczytać o wykładni prawa; wykładnie teleologiczna, funkcjonalna, systemowa itd) Bo jak nie to zostaniesz zamknięty za obiecanki małżeństwa i fikumiku. Albo jak złamiesz zakaz ruchu pieszych idąc na pomoc przejechanej matce z dzieckiem. |
Uważam, że rowerzystę obowiązują te same "reguły gry" co innych użytkowników drogi. Łamanie przepisów może (nie musi) przyczynić się do tragedii. Niezależnie od tego kto prawa nie przestrzega - rowerzysta czy kierowca tira. Po coś jednak te wszystkie nakazy, zakazy, ograniczenia na drogach umieszczono.
Pali, nie wymieniaj sytuacji nadzwyczajnych, bo to zupełnie inna sprawa. |
Cytat:
Ale bez przesady, że to, że sie nie potrafi, zwalniało z przestrzegania przepisów... Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:02. |
|