Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

andrzejj9 22.07.2012 20:59

Właśnie miałem napisać - to nie jest zajęcie, tylko kradzież. Takie rzeczy zgłasza się w odpowiednie miejsce, a jeśli jest możliwość stara odzyskać swoją własność.

Z pozytywniejszych spraw. Sporo tego typu panoram już widziałem, ale ta jest rewelacyjna :)

http://plados.dyndns.org/mariacki/wirtualna_wycieczka/

demek 23.07.2012 10:45

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1216107)
Acha! Retu może gadać o klocach i cię to nie rusza, rozumiem- do mnie też kiedyś zobojętniejesz.

Tymczasem mam coś lepszego:

Podstawowe pytanie:
- rower nie ma licznika ani tablic, więc jak można mu wlepić mandat za prędkość i legalnie rozpoznać nierejestrowany pojazd (właściciel)?

Zastanawiałem się już kiedyś, co jeśli na bicycku mnie radar fotkę strzeli?
Wg mnie nie mogą dać rowerzyście mandatu za prędkość na jezdni!
A "mandat" bym chyba wyśmiał zostawiając im na biurku ... czy może źle bym zrobił ? :P
Nie od dziś wiadomo, że SM potrafi nie mieć mózgu.

jak jedziesz jezdnia to obowiazuje cie PORD, i wszelkie nakazy, zakazy i ograniczenia predkosci.

to, ze nie masz licznika nie zwalnia od przestrzegania ograniczen :D

jesli maja faktycznie, ze jechal 46kmh, a on jest latwo rozpoznawalny na fotcce to w sadzie przegrywa od reki

Kogoro 23.07.2012 16:34

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1216360)
jak jedziesz jezdnia to obowiazuje cie PORD, i wszelkie nakazy, zakazy i ograniczenia predkosci.

jesli maja faktycznie, ze jechal 46kmh, a on jest latwo rozpoznawalny na fotcce to w sadzie przegrywa od reki

I tego należy się trzymać. Przecież to jak najbardziej słuszne. Nie widzę powodu, dla którego rowerzysta miałby być świętą krową.

pali 23.07.2012 17:14

Kogoro, ciekawy jestem czy kiedyś obiecałeś niewieście ożenek,
bo znowu przypominam co twierdził Zbigniew Z.:

Cytat:

art. 197 §1 k.k. Kto przemocą lub groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do obcowania płciowego, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10 (ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego)
To jest dokładnie takie samo interpetowanie przepisów.

Sąd wyrazi opinię co do ratio legis i innych funkcji ustawy, w tym kontekście zbada co zrobił rowerzysta i ewentualnie go ukarze, być może stosując inną kwalifikację (zapewne "stwarzania zagrożenia") a zapis fotoradaru będzie materiałem dowodowym.

Oczywiście niekoniecznie będzie to Sąd Rejonowy w Cipcinowie.

Patrix 23.07.2012 17:42

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1216360)

To ja proszę ustawę, która zapewni mi tą świadomość... mam nadzieję, że koleś do sądu pójdzie, sam jestem ciekaw.

demek 23.07.2012 18:09

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1216414)
To ja proszę ustawę, która zapewni mi tą świadomość... mam nadzieję, że koleś do sądu pójdzie, sam jestem ciekaw.

ale swiadomosc czego?

tego, ze masz przestrzegac ograniczen drogi? no prosze cie...

sad bedzie malo interesowac, ze nie mial swiadomosci, ze rowerzysty sie nie kara etc...

kazdy znak na drodze ma byc przestrzegany przez kierujacego rowerem, nawet ograniczenie predkosci, a ze nie ma licznika to nie powinno nikogo interesowac. mam nadzieje, ze w sadzie dostanie kare taka sama jak kierowca samochodu

Kris 23.07.2012 18:51

Jeszcze powinni sprawdzić czy miał oświetlenie. Nagminnie jeżdżą święte krowy bez świateł, nawet po zmroku.

A jeszcze gorsza rzecz się pojawia - dzieci na skuterach...

- Deckard - 23.07.2012 19:34

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1216423)
Jeszcze powinni sprawdzić czy miał oświetlenie. Nagminnie jeżdżą święte krowy bez świateł, nawet po zmroku.

już dawno powinni wprowadzić obowiązkowe oświetlenie i kamizelki dla rowerzystów

no i przede wszystkim egzekwować prawo drogowe wobec rowerzystów

wyskoczy ci taki kutacz z pół mroku i pozamiatane a w sadzie ty będziesz ten zły

albo rowerzysta wqrwiacz-leń ,kulasz sie za takim do świateł a on na czerwonym pitu pitu na pasy dla pieszych

a za skrzyżowaniem dalej prosto i za chwile dobijasz do niego i tak aż do kolejnych świateł...

Patrix 23.07.2012 20:00

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1216420)
ale swiadomosc czego?

no właśnie, czego ? Nie mam świadomości prędkości bez licznika, którego nie muszę mieć. Dziwię się demek, że to popierasz, rowerzysto... :)
rower napędzam siłą mięśni, nie mam silnika, wydaje mi się, że to inna kategoria,
w takim razie kolarze nagminnie łamią przepisy, bo u nich 50km/h to średnia!

andrzejj9 23.07.2012 21:24

A czy w samochodzie masz obowiązek wożenie centymetra? A połowa przepisów związana z parkowaniem oparta jest na odległościach.

Mieć licznika nikt ci nie każe, ale przestrzegać przepisów musisz tak, jak każdy inny uczestnik ruchu.

@ Deckard - akurat oświetlenie rower mieć musi.

demek 23.07.2012 22:50

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1216428)
no właśnie, czego ? Nie mam świadomości prędkości bez licznika, którego nie muszę mieć. Dziwię się demek, że to popierasz, rowerzysto... :)
rower napędzam siłą mięśni, nie mam silnika, wydaje mi się, że to inna kategoria,
w takim razie kolarze nagminnie łamią przepisy, bo u nich 50km/h to średnia!

no wlasnie. jestem rowerzysta i dlatego wkurza mnie jak wiekszosc probuje sie wymigac od odpowiedzialnosci za lamanie przepisow.

ostatnio bylo halo w krakowie, ze sie czepiaja rowerzystow przejezdzajacych przez...przejscia dla pieszych...przeciez oni nic zlego nie robia...

tylko lamia przepisy, swiadomie...

Jarson 23.07.2012 23:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1216435)
A czy w samochodzie masz obowiązek wożenie centymetra? A połowa przepisów związana z parkowaniem oparta jest na odległościach.

Nie ma w Kodeksie Drogowym zbyt wielu przepisów mówiących o konkretnych odległościach, poza nakazem zostawienia pieszym co najmniej 1,5 m szerokości chodnika podczas parkowania na nim, zasadach zatrzymania pojazdu przed znakami/przejściami dla pieszych i wreszcie ustawiania trójkąta ostrzegawczego. To są jednak wartości, które nader rzadko są przez Policję/Straż Miejską wymagane co do centymetra - nawet jeśli ktoś zaparkuje metr od linii ciągłej prawdopodobnie uniknie mandatu, a na pewno nie dostanie go parkując 9 metrów od niej, gdy wymagane jest 10. Może zdarzają się nadgorliwi stróże drogowego porządku, ale zwykle bierze się pod uwagę właśnie to, że nikt zwykle ze sobą metrówki nie wozi.

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1216451)
no wlasnie. jestem rowerzysta i dlatego wkurza mnie jak wiekszosc probuje sie wymigac od odpowiedzialnosci za lamanie przepisow.

ostatnio bylo halo w krakowie, ze sie czepiaja rowerzystow przejezdzajacych przez...przejscia dla pieszych...przeciez oni nic zlego nie robia...

tylko lamia przepisy, swiadomie...

Nie trzeba mieć żadnego urządzenia, poza głową na karku, żeby wiedzieć że się wjeżdża na przejście dla pieszych. Do określenia prędkości natomiast licznik jest potrzebny, inaczej można co najwyżej mieć wrażenie, że się chyba jedzie nieco za szybko. Mija się ze zdrowym rozsądkiem pozwalanie na jazdę rowerem bez licznika i jednoczesne wymaganie znajomości swojej prędkości. Zgodziłbym się, że jazda 60-tką na 30-tce mogłaby zostać uznana za celowe łamanie przepisów, bo rowerzyście ciężko nie dostrzec, że jedzie z taką prędkością (sam kilka razy w życiu zaledwie jechałem z wyższą), ale przekroczenie prędkości o 10 km/h - bez przesady.

pali 23.07.2012 23:27

demek
Ty się nie zajmuj łamaniem przepisów, a ustaleniem czy wyrządzasz szkodę.

Wbrew pozorom normalny sąd również tak myśli (poczytać o wykładni prawa; wykładnie teleologiczna, funkcjonalna, systemowa itd)

Bo jak nie to zostaniesz zamknięty za obiecanki małżeństwa i fikumiku.
Albo jak złamiesz zakaz ruchu pieszych idąc na pomoc przejechanej matce z dzieckiem.

Kogoro 24.07.2012 07:18

Uważam, że rowerzystę obowiązują te same "reguły gry" co innych użytkowników drogi. Łamanie przepisów może (nie musi) przyczynić się do tragedii. Niezależnie od tego kto prawa nie przestrzega - rowerzysta czy kierowca tira. Po coś jednak te wszystkie nakazy, zakazy, ograniczenia na drogach umieszczono.

Pali, nie wymieniaj sytuacji nadzwyczajnych, bo to zupełnie inna sprawa.

andrzejj9 24.07.2012 08:08

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1216457)
Nie ma w Kodeksie Drogowym zbyt wielu przepisów mówiących o konkretnych odległościach, poza nakazem zostawienia pieszym co najmniej 1,5 m szerokości chodnika podczas parkowania na nim, zasadach zatrzymania pojazdu przed znakami/przejściami dla pieszych i wreszcie ustawiania trójkąta ostrzegawczego. To są jednak wartości, które nader rzadko są przez Policję/Straż Miejską wymagane co do centymetra - nawet jeśli ktoś zaparkuje metr od linii ciągłej prawdopodobnie uniknie mandatu, a na pewno nie dostanie go parkując 9 metrów od niej, gdy wymagane jest 10. Może zdarzają się nadgorliwi stróże drogowego porządku, ale zwykle bierze się pod uwagę właśnie to, że nikt zwykle ze sobą metrówki nie wozi.

Nie trzeba mieć żadnego urządzenia, poza głową na karku, żeby wiedzieć że się wjeżdża na przejście dla pieszych. Do określenia prędkości natomiast licznik jest potrzebny, inaczej można co najwyżej mieć wrażenie, że się chyba jedzie nieco za szybko. Mija się ze zdrowym rozsądkiem pozwalanie na jazdę rowerem bez licznika i jednoczesne wymaganie znajomości swojej prędkości. Zgodziłbym się, że jazda 60-tką na 30-tce mogłaby zostać uznana za celowe łamanie przepisów, bo rowerzyście ciężko nie dostrzec, że jedzie z taką prędkością (sam kilka razy w życiu zaledwie jechałem z wyższą), ale przekroczenie prędkości o 10 km/h - bez przesady.

To jest dokładnie to samo - nikt cię nie ukaże za przekroczenie prędkości o 1km/h, nikt cię nie ukaże za zaparkowanie 10cm za blisko przejścia (metr to już sporo). Jeśli jedno i drugie jesteś w stanie ocenić na oko (a i prędkość na rowerze się mniej więcej da), to nie potrzebujesz dodatkowych przyrządów. Jeśli nie potrafisz.. to generalnie twój problem.

Ale bez przesady, że to, że sie nie potrafi, zwalniało z przestrzegania przepisów...

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1216457)
Nie ma w Kodeksie Drogowym zbyt wielu przepisów mówiących o konkretnych odległościach

Dotyczących prędkości również - w zasadzie tylko jeden - nie przekraczaj jej..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:02.